IngatlanAngyal

Lakásbérlés - a bérbeadók 7 főbűne

...amivel a bérbeadók megkeserítik a bérlők életét

2021. július 25. - M Éva

Lakásbérlés kapcsán jellemzően arról lehet olvasni, hogy mennyi veszély leselkedik a bérbeadókra, mert a bérlők nem fizetnek, lepusztítják a lakást stb. Sajnos vannak ilyen esetek. Jó néhány bérbeadó tud szomorú történet mesélni. Vannak azonban olyan bérlők, akikkel nincsen probléma. Nekem is volt régebben lakásom kiadva, és soha semmi gond nem volt. Számos bérbeadó tudna beszámolni olyan bérlőkről, akikre jó szívvel emlékeznek vissza.

Most viszont vegyük górcső alá az érem másik oldalát! Konkrét tapasztalatok alapján nézzük meg, mik azok a dolgok, amikkel megkeserítik a bérbeadók a bérlők életét! Akinek nem inge, ne vegye magára! :-)

ingatlanpiac-lakasberles-berbeadok_7_fobune.jpg

1. főbűn: a közjegyzői költséget a bérlőkkel fizettetik ki


Mit gondolsz, kinek az érdekét szolgálja a közjegyzői kiköltözési nyilatkozat, amit a bérbeadók megkövetelnek a bérlőktől? Természetesen az ő érdeküket szolgálja! Akkor miért kéne a bérlőnek fizetni ezt a költséget? A korrekt bérbeadó tudja ezt, és nem is várja el, hogy a bérlő fizesse. Sokan viszont bérlési feltételnek szabják, hogy a közjegyzői munkadíjat, ami 50.000 Ft körül kezdődik erre a dokumentumra vonatkozólag, a bérlő fizesse ki. Jobb esetben a felét.

Amennyiben ingatlanoson keresztül történik a bérbeadás, az ingatlanos is megsúgja a bérlőnek, hogy ez bizony nem korrekt, és nem a bérlőnek kéne fizetnie közjegyzői kiköltözési nyilatkozat költségét, de ennél többet nem tesznek, hiszen ők így is, úgy is megkapják az egy havi bérleti díjat, amikor a bérlő aláírja a szerződést. 

2. főbűn: nem működnek a dolgok a lakásban


Bérbeadás előtt a bérbeadónak a lakásban mindent át kéne vizsgálni, ellenőrizni,hogy működik -e. Ha kell, akkor azokat megcsinálni, megjavíttatni mielőtt a bérlő birtokba veszi a lakást. Egy standard bérleti szerződésben ez benne is van, hogy a bérbeadó kötelessége gondoskodni arra, hogy a lakás felszerelései, gépei rendeltetésszerűen, balesetmentesen működjenek.

Nos, ez sokszor sajnos nem történik meg. Például csukódjanak az ajtók és ablakok, működjön a kazán, a radiátorok, és a redőnyöket lehessen rendeltetésszerűen használni. Lehetne folytatni még a sort.

Rengeteg olyan dolog van, ami nem derül ki a birtokbavételkor, hanem csak később, használat során. Például nyáron átvett lakásnál biztos,hogy nem derül ki, hogy a négy radiátorból kettő nem működik.Vagy ilyen a kazán éves átvizsgálási kötelezettsége. Olyan történetet is ismerek, hogy a bérlő bérbeadás előtt, a fűtési szezon elején rákérdezett, hogy ugye mire beköltözik, a bérbeadó megcsinálja a kazán átvizsgáltatását. A bérbeadó megígérte, majd később kiderült, hogy mégse és nem is volt hajlandó mulasztását pótolni. Később persze a bérleti időszakban a kazán elromlott, és a bérlőnek kellett rendelkezésre állni, takarítani a szerelő után.

Ez is olyan inkorrektség, amiért nyilván egy bérlő se fog felmondani, hiszen már becuccolt és sok energiát áldozott a költözésére.

Annyira jó lenne, ha a bérbeadók megértenék, hogy nemcsak a bérleti díjat kell bezsebelni, hanem kötelezettségeiket is teljesíteniük kellene. 

3. főbűn: nem tiszta a lakás


Hiába van benne a szerződésben, hogy a  bérbeadó tiszta állapotban kell átadja a lakást a bérlőnek, bizony a lakás sokszor nem tiszta, amikor a bérlő átveszi. Nincs hatalmas kosz, de nem is tiszta. Ha a mosogatógép büdös és a szűrő tele van ételmaradékkal, ha a sütőben ott van a sok odaégett maradvány, ha az ajtófélfáról súrolni kell a koszt, akkor az a lakás nem tiszta. Vagyis a bérlőnek ahhoz, hogy jól érezze magát, sokat kell suvickolnia a lakást. 

4. főbűn: készpénzben kérik a lakbért

 

A 21.század harmadik évtizedében nem átutalással vagy valamilyen digitális módon kérni a bérlőtől a havi bérleti díjat, bűn. És persze felmerül a kérdés, vajon miért nem akarja a bérbeadó, hogy nyoma maradjon annak, hogy 100-200-300 ezer forintot utaltak át neki havonta. Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy arra gondoljunk, azért, mert a kedves bérbeadó nem fizet adót a bérleti díj után.

Ez a készpénzezés egyértelmű teher a bérlő számára. Először is fel kell venni a készpénzt. Azért ez sokaknak macera, hiszen a világ elment a bankkártyás irányba. Továbbá találkoznia kell, időpont egyeztetés. Az emberek nagy részének sok a dolga, nem hiányoznak a felesleges körök. De hát ezt is le kell nyelni a bérlőnek, mert az a bérbeadó, aki aki adót csal, az nem hajlandó átutalásos fizetésben megállapodni.

És mielőtt rávágná valaki, hogy, ilyenkor más lakást kell választani, sajnos ez nem ilyen egyszerű. A kínálat minősége sajnos meglehetősen szánalmas, és ha egyébként megfelelő egy lakás, akkor sajnos kénytelen az ember elfogadni a készpénzes fizetést. 

5. főbűn: lopják a bérlő idejét


Ha a lakás berendezéseinek a javításait a bérbeadó nem a birtokbaadás előtt intézi el, hanem csak akkor, amikor a bérlő kifogást emel (pl. kiderül októberben, hogy nem működik a radiátor), akkor a bérlő kénytelen elviselni a mesteremberekkel járó ügyintézést, a kosz eltakarítását stb. Nem arról beszélek, ha valami a bérlés alatt romlik el, hanem arról, amiről már a bérlés előtt lehetett tudni, hogy nincs rendben.

Szintén érdekes eset, amikor a bérbeadó a szerződés időtartama alatt találja, hogy például klímát szereltet. Nyilván a bérlő érdeke, hogy legyen klíma, ezért belegyezik, csak hát így a bérbeadó megússza a koszt, a takarítást. A szereléssel kapcsolatos idő és energiaveszteséget áthárítja a bérlőre.Mindeközben szedi a bérleti díjat. Ügyes.

További "időlopás", amikor a bérbeadó, akinek egyébként esze ágába sincs eladni a bérbeadás tárgyául szolgáló ingatlant, mégis megmutatja egy vagy több érdeklődőnek a lakást.Joga van hozzá, mivel ezt beletették a szerződésbe, a bérlő kénytelen ezt elviselni.Mivel biztosította a bérlőt, hogy neki esze ágában sincs eladni a lakást, ő aláírta. 

6. főbűn: nem mondanak igazat a lakással kapcsolatban

 
Vannak olyan dolgok, amik nem kerülnek bele a szerződésbe, de fontosak a bérbeadónak, mivel a lakhatási körülményeit vagy a költségeket jelentősen befolyásolja. Az alapos bérlő ezeket megkérdezi, és a bérbeadó válaszol. Nos,sajnos ezek a válaszok sokszor finoman szólva sem felelnek meg a valóságnak.

Nézzünk néhány példát!

Bérlő kérdése: Mennyi a fűtési költség?
Bérbeadó válasza:  Nagyon kevés, soha nem több 10.000 Ft-nál?
Valóság, ami a bérlés ideje alatt kiderül: téli hónapokban 20.000 Ft-os számla (úgy, hogy éjszaka nem fűt a bérlő)

Bérlő kérdése: Mennyire csendes a lakás a többi lakó szempontjából?
Bérbeadó válasza:  Nagyon csendes. Az egyetlen mellette lévő lakásnál főfal van, nem hallatszik semmi.
Valóság, ami a bérlés ideje alatt kiderül: A szomszéd lakásból még a beszélgetés is hallatszik, nem beszélve a szomszéd szexuális életéről. A második emeleti lakásban hallatszik a földszinti lakásból a gyerekek szaladgálása és sírása. A bejárati ajtó annyira gyenge, hogy mindent lehet hallani a lépcsőházból stb.

Az is "érdekes", amikor a bérlés alatt a bérbeadó véletlenül elszólja magát és közli a bérlővel, hogy ja, ebben a házban mindig voltak bolondok. És történetesen ezek a bolondok sok kellemetlenséget okoznak a bérlőnek.Csak hát ez az információt elhallgatták előle. 

7. főbűn:  a felújítási alapot a bérlőkkel fizettetik meg


Társasházi lakások esetén a közös költséget a bérbeadók a bérlőkkel fizettetik meg. Csakhogy a közös költség több elemből épül fel. Jogos, hogy a bérlőnek kell fizetni a lakás használatával kapcsolatos részt. Viszont a közös költség egyik része a felújítási alapba megy. Társasházanként változó, hogy ez mekkora összeg. Akármekkora része is ez a közös költségnek, nem korrekt ezt a bérlővel fizettetni, hiszen mi köze van a bérlőnek a társasház jövőbeli beruházásaihoz. Ez elsősorban a bérbeadó érdekeit képviseli hosszú távon.

A gyakorlatban a bérbeadók szinte kivétel nélkül a bérlővel fizettetik meg ezt a felújítási alapba menő közös költségi részt is. Szokássá vált ez a hazai lakásbérlési piacon, ezért mindenki így csinálja. Jó lenne, ha a bérlők fellázadnának és nem fizetnék ezt a részt.

............................

Magyarországon sajnos nincsen meg sem a jogi, sem az intézményi háttere (pl. a bérlőknek nincsen érdekvédelmi szervezete) annak, hogy a lakásbérleti piaci normálisan működjön. Igaziból csak az egyén felelősségén múlik, mennyire korrektül jár el. Ha olyan a bérbeadó, akkor bizony a fenti bűnlistából többet is elkövet. És teheti ezt büntetlenül. Hiszen, ha a bérlő aláírta a határozott idejű szerződést, akkor nem tud abból kiugrani (csak ha vállalja a jellemzően 2 havi kaució elvesztését), hiába érik ilyen-olyan kellemetlenségek, melyek a bérbeadó inkorrektségének vagy  kötelezettség szegésének a következménye. Mellesleg minden egyes költözés komoly idő-, energia- és pénzveszteség, amit a bérlőnek mérlegelnie kell mielőtt tovább lép. Így a határozatlan idejű szerződés esetén is sokáig tűr.

Kép forrása: pexels.com

...........................

Ha ingatlan eladás érdekel, akkor itt olvashatsz az IngatlanAngyal szolgáltatásairól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr7516616840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2021.07.26. 16:21:50

Érdekes elképzelése van a bűn fogalmáról a szerzőnek.

DFK 2021.07.26. 16:22:33

A készpénzes fizetésnek nem csak adóügyi oka van. Az egy lehetőség arra, hogy a tulaj ellenőrizze a bérlőt meg lakás állapotát.
Az, hogy mit fizetettek meg a bérlővel az bizony tőlem függ. ki lehet venni a felújítási alapot, de akkor a bérleti díj lesz magasabb...
Aki nem kezdő bérlő, azt a fűtési költséggel nem lehet átverni Aki lakott már társasházban, az tudja, zavaró tényező mindig lehet. Lehet, hogy pont ő lesz a zavaró tényező.

octy 2021.07.26. 16:23:03

Sajnos nem érnek rá a törvényhozásért fizetést kapó honfitársaink ilyen szir-szar ügyeket szabályozni, ettől sokkal feleslegesebb dolgokról kell törvényt írni egy éjszaka alatt. Bár amilyen átgondoltsággal készülnek a törvények (általános iskola 3. osztálya a gondolkodás szintje), talán nem is baj, el lehetne ezt még jobban rontani egy okos törvénnyel.

body_andras 2021.07.26. 16:23:36

4. Ez nemcsak a bérbeadók, hanem az egész rohadt ország bűne. Felháborodnak a vállalkozók ha utalni akarok, pedig ott a mobilapp, 10 másodperc és meg is érkezik a lóvé. "De hát nincs is a cégnek bankszámlája!" ad 1. Akkor hogy működik a cég? ad 2. Ki a f*t érdekel? Jogom van úgy fizetni ahogy akarok - és annak akinek akarok...
7. Igazából nem kell a bérlőnek semmit se fizetni a közös költségbe. Bérbeadó kitalál X összeg bérleti díjat, abból gazdálkodjon. Ahhoz meg semmi köze hogy a bérleti díjat bérbeadó mire költi de örüljön ha egy része visszamegy a lakásba. Más kérdés hogy a közös képviselők jelentős része lopja a közös költséget.

jollytall 2021.07.26. 16:32:41

2. Az alap, hogy működjön minden (vagy beszéljék meg, mi nem), amikor átadják a lakást. Az viszont már véleményes, hogy ki javíttassa a kisebb dolgokat, amik menetközben (esetleg a nem is rendeltetésszerű használat miatt) elromlik (megtörik a zuhanycső, mert rángatják, eltömődik a lefolyó mert bele megy a mosott haj, stb.). A fontos, hogy a szerződésben világos legyen. És ami még fontos, hogy a bérlet végén amikor a bérlő visszaadja a lakást, akkor is működjön minden.
7. Ez nem igazán bérlő-bérbeadó kérdése. A bérlőt is és a bérbeadót is az érdekli mennyi a teljes fizetett összeg. Nincs különbség, ha kivesszük a felújítási alapot és annyival megnöveljük a bérleti díjat. Ez inkább adózási kérdés (már aki megfizeti ugye). A közös költség, az költség, így amit a bérlő ilyen céllal fizet, az nem is jövedelem. Az, hogy egy része felújítási alapba megy, az már nem feltétlenül. Én érvelnék, hogy amíg ott lakik, a bérlő is részesül a felújítási alapból, mert pl. az alatt szigetelik a házet, így a bérleti idő egy részében már jobb lakásban lakik, ráadásul sokszor nincs is rendesen kettészedve (az megy a felújítási alapba, ami megmarad a költségek után). Ahol egyértelműbb a helyzet, az pl. a LTP-i befizetés. Láttam ilyet is. Ilyen esetben a szerződésben leírtuk hogy a közös költség X, de abból ténylegesen közös költség jellegű Y, így a bérlő annyit fizet meg, ami nem is adózik, a többit a bérbeadó fizeti az adózott jövedelméből.

eßemfaßom meg áll 2021.07.26. 17:43:35

@DFK: Eleve a fűtési költség nem fix, van aki 17 fokban érzi jól magát és van aki 26 fokban még szeretné fentebb tekerni a fűtést mert fázik.

nemma 2021.07.26. 20:03:18

Hát, csodálatos, nekem pont az ingatlanos ágált, hogy a kiköltözésit én fizessem, én mivel, jámbor ember a Magyar, persze nemtetszésemet jelezve, de fizettem...

So No 2021.07.26. 20:04:39

Erdekessegek egy masik orszagbol:

Itt Malajziaban a szerzodes osszes koltsege a BERLOT terheli.

Lakasberleshez kotelezo mellekelni a munkaltatoi papirokat. (Nem adjak ki, ha a fizetes nem er el egy hatart.)

"Rasszistak". Vannak orszagok, nepcsoportok, akiknek nem adjak ki a lakast.

Minden on-line megy, a berleti dij fizetese es a szamlak fizetese is. 8 ev alatt sosem lattam a egyik berelt lakas tulajat sem!

A "kozos koltseg" teljes osszeget a BERBE ADO fizeti.

Van egy "okolszabaly". Minden ami "falon belul" van, azt a BERBE ADO javittatja, ami kivul, azt a BERLO. (csotores, dugulas, zarlat es hasonlok / torott csap, elromlott zar, ventillator)

A szerzodesben tetelesen le van irva minden. A legkondik eves karbantartasanak datumatol kezdve a falak szineig....

A "vicces", hogy nem csak a sima ket havi kaukciot kerik, hanem fel havi "szamla" kaukciot is. Ami az en esetemben 850RM volt, ugy, hogy a havi villanyszamla kb. 50RM, az EVES vizdij pedig 40RM.

eßemfaßom meg áll 2021.07.27. 18:17:49

@octy: "ilyen szir-szar ügyeket szabályozni" ha szabályozva lesznek az ilyen szirszar ügyek akkor drágább lesz a bérlet és/vagy kevesebb a kiadó lakás.

bda 2021.07.27. 18:18:43

@body_andras:
Majd ha könyvelő lennél és neked kellene a bankkártyás fizetéssel járó többlet munkát elvégezni, lehet másképp gondolkodnál. Míg kp-ben fizetsz kapsz egy számlát pénzkiadás, költség növekedés, vagy eszköz vásárlás. Míg bankártyánál külön könyveled a számlát, külön a pénzügyi teljesítést amit a számlán terhelnek, jóváírnak és külön kártya elfogadótól megsarcolt jutalékot is könyvelni kell. Gyakorlatilag 3x akkora munka egy bankkártyás fizetés. Falusi kisboltost is rákényszerítették, a kártya elfogadásra, ami neki plusz költség. Amikor te káryával fizetsz az neked nem kerül semmibe, aki viszont elfogadja annak 1% költség kapásból + POS bérleti díj + felhőtologatás. Ja és drágább könyvelés mert ugye jelentős többlet munka. Semmi gond nem lenne aki kitalálta az viselje a költségeit.

movhu 2021.07.27. 18:19:47

4. Volt olyan, hogy egyszerre adtam ki lakást és béreltem. Az én főbérlőm régi öreg motoros volt, akinek a pénz amit meg tud fogni. Aki kivette tőlem a lakást dettó, bankszámlája se volt. Így praktikusan én is kp-ban kaptam a bérleti díjat.
6. Amikor kiadtam a lakást évekre visszamenőleg meg tudtam mutatni a gázszámlát. Ehhez folyamatos 22.5 fok tartozott. Ehhez képest a bérlő szerette a 25 fokot nyitott ablaknál és meg is duplázta a gázszámlát.
7. Tök felesleges kukacoskodás. Már leírták előttem, hogy alapvetően megoldható, hogy ennyivel több a bérleti díj és akkor rendben van, a bérlő mégsem fizet kevesebbet.

"Magyarországon sajnos nincsen meg sem a jogi, sem az intézményi háttere (pl. a bérlőknek nincsen érdekvédelmi szervezete) annak, hogy a lakásbérleti piaci normálisan működjön"

A magyar bérleti piacot elsősorban és leginkább a bérbeadók jogainak rendbetétele tudná gatyába rázni. Amíg a nem fizető bérlő beinthet és röhöghet hónapokig vagy akár 1-2 évig úgy, hogy egy vasat nem fizet, addig a tisztességes bérlő joga is sérül.

TechNick 2021.07.27. 18:21:49

Ja persze, csak a bankból nem tudsz 150.000 felett költségmentesen kp-t felvenni. Forintban meg az tartsa a pénzét, akinek 7 anyja van.

wrstjnethn 2021.07.27. 18:22:30

Hetes ponttal nem értek egyet, a jövőbeli felújítás ráeső részét mindig az fizesse, aki használja az ingatlant. Tehát ha újra kell vakolni a lépcsőházat, vagy lift főjavítást végezni, az albérlő fizeti az ott töltött idő ráeső részét, hiszen ő használta a lépcsőházat és a liftet. Lehet, hogy pont ő hozta-vitte a biciklit a lépcsőházban amivel összekarcolta a falat, miért is ne fizessen?

pukancs 2021.07.27. 18:23:53

a magyar albi piac egy vicc szint

köszönjük 11 év orbán kormány jogszabályozatlansága.(meg az előző 20)

Nekünk is volt üres lakásunk de nem mertük kiadni 10+ éve. Végül eladtuk, 8ével később vettünk egy másikat, most el kellene költöznöm Pestre, de a vidékit nem merem kiadni, mert szarrá lakják.
Van rá helyi példa, hogy patika lakást 2 év alatt teljesen felújítandóra lakták .

Jogi lehetőségek 0 mindkét irányba, kiadó és bérlő is ki van szolgáltatva.

Másik kedvencem a kutyás macskás albérlők...wtf ez valami agyi beütődés lehet, aki albis(nincs saját lakása) annak tuti van 1-2 kutyája...és csodálkozik, hogy nem kap albit, meg ki van írva hogy kutyás nem.
Ember ez nem kutyaház.
Ha kutyát akarsz tartani, vegyél családi házat. Jah ara nem tellik? akkor kutyád se legyen

desw 2021.07.27. 18:26:24

A közjegyzői kiköltözési nyilatkozatnak -- sajnos -- kb semmi értelme nincs mostanság, mert moratórium alatt -- hivatalosan -- úgyse lehet kirakni a bérlőt. A Covid miatt most ha jól tudom már vagy másfél éve moratórium van, de telente egész biztosan.

A helyzet az, hogy a bérbadónak kb semmilyen joga nincs tróger bérlőkkel szemben. (ezzel kapcsolatban persze nem megy a "Bezzeg Nugyaton" duma, ahol referencia kell, 1-2 hét alatt a hatóság kibassza a bérlő, stb.)

Rambo Janos 2021.07.27. 18:27:07

@So No: Ez a rendszer még inkább vitatható korrektség szempontjából. Bár valóban érdekes. Ja és kaució nem kaukció.

nemma 2021.08.01. 09:57:33

@desw: Hát igen, ez a moratórium dolog érzékenye téma. Viszont, én a referenciát és az egész fizetési papírt felháborítónak tartom. Az én fizetésem az én dolgom, nem tartozik másra, hogy mennyit keresek, főleg annak függvényében, hogy a legtönn multinál üzleti titoknak minősül. Viszont ha a bérbe adó kérhet fizetési papírt, akkor a bérlő is? Hiszen én honnan tudhatom, hogy a bérbeadónak nem ez az egyetlen bevételforrása, és ha 1 hét után tönkre megy a mosógép, akkor lesz rá tőkéje, hogy megjavítassa/kicserélje?

WildBear 2021.08.01. 09:57:52

@pukancs:
A társasházunkban lakott egy bérlő, akinek volt egy öreg, és beteg kutyája. Amikor le/fel ment a lépcsőn, akkor nekisúrlódott falnak.
Évek alatt nagyon decens, sötétbarna zsíros csík lett a falon, végig a lépcső mellett. Guszta.
Persze eszébe nem jutott volna lefesteni. Előbb persze zsírtalanítani, szóval lekaparni, majd leglettelni, és úgy lefesteni.

Én szeretem a kutyákat-macskákat, de valami újkori dolog ez az állatbuzulás.
Nem tudom, mit pótolnak az otthon tartott állattal, de néha ijesztő, hogy valakinek kutya a profilképe, kutya a mindene, kutyával fekszik, kutyával kel.

KissGecihuszár 2021.08.01. 09:58:47

@bda: bocsi, de a lakásbérlés esetén ki beszélt bankkártyás csengetésről? Szerintem senki, mert itt az nem opció, viszont hadd várhassam már el a pénzemért, hogy én azt utalhassam és passz! Aztán, ki a f@szomat érdekel, ha én egyszer kp kímélő módon szeretnék bármit vásárolni, hogy annak milyen "backstage" vonzatai vannak? hogy azzal a könyvelőnek (szegénykémnek dettó a pénzéért) mennyi tennivalója akad (csendben jegyzem meg, hogy ma már igen innovatív könyvelő programok állnak a könyvelők rendelkezésére, ja igen, azok is pénzbe kerülnek, ez egy ilyen műfaj!) , azért van tartva, hogy ezt teljes körűen elvégezze!

vuvuvu2 2021.08.01. 09:59:23

kár hogy nincs poszt a bérlők bűneiről... lehet pl. egy totál felújított lakást szétbarmolni 4 hónap alatt is...

... és várom már, hogy törvénybe iktassák azt, hogy az albérletbe kiadott lakások közös költsége akár duplája lehessen (közgyűlési határozat alapján) a tulajdonosok által lakott lakások közös költségének...mert ahogy egy lakást szét lehet barmolni, úgy a közös területeket is...nem annyira elképesztő ez a gondolat, tőlünk nyugatabbra van már ilyen...

A Joda visszatér 2021.08.01. 09:59:34

@DFK: Mi köze a készpénzes fizetésnek ahhoz, hogy megnézheted a lakás állapotát?
süti beállítások módosítása