IngatlanAngyal

Hogyan bérelj lakást 2020 nyarán? 11 hasznos tanács

2020. augusztus 13. - M Éva

Bár bizonyos dolgok fejlődtek a hazai lakásbérleti piacon az elmúlt években, sok minden még kívánnivalót hagy maga után. A professzionális piac feltételei, azaz a jogszabályi és intézményi háttér nagyon hiányos. Ha lakásbérlésről van szó, akkor a cikkek és óvó tanácsok az esetek nagy részében a bérbeadóknak szólnak, és az ő szempontjukból fogalmazódnak meg. Hogy egy lépést tegyek az egyensúly felé, ebben a posztban a bérlők nézőpontját mutatom meg. Összeszedtem azokat a hasznos tudnivalókat, amelyeket, ha követ egy bérlő, akkor könnyebben találja meg bérelendő lakását, és a bérleti viszonnyal kevesebb kockázatot vállal.

Milyen most a lakásbérleti piac?

Az elmúlt években a magyar fizetésekhez képest egyre feljebb és feljebb emelkedtek, különösen Budapesten a lakásbérleti díjak. A bérlők jellemzően kiszolgáltatott helyzetben voltak ebben a helyzetben.

A koronavírus és az Airbnb szabályozás azonban sokat mindent megváltoztat, és többek között jelentős kihatással vannak a lakásbérleti piacra is. Ez a pillanat lehetőség, hogy a bérlők pozíciója erősödjön, és jobban ki tudjanak állni érdekeikért.

Sok cikkben olvashattunk arról, hogy mennyivel csökkentek a bérleti díjak:

"Az egész világot felforgató koronavírus az albérletek áraira is hatással van: mivel elmaradtak a turisták, azok közül, akik eddig rövid távra adták ki lakásukat, néhányan áttértek a hosszú távú bérleti piacra. Ez azt eredményezte, hogy nagyobb lett a kínálat, a bérlők jobb alkupozícióba kerültek mind az árat, mind pedig a minőséget illetően. Sok belvárosi lakás bérleti díja a 100 ezer forintos lélektani határ alá esett, ami az elmúlt években elképzelhetetlen volt. A járvány előtt még egy kevésbé előnyös adottságú szuterén garzont is ki lehetett adni 100 ezerért, most 80 ezerért kínálják a bútorozott, felújított, földszinti kis lakásokat. A nagyobb ingatlanoknál még nagyobb a visszaesés – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből."

Forrás: hvg.hu

Az új helyzetben vélhetően a bérbeadók jobban megbecsülnek egy megbízható, szerződésszerűen teljesítő bérlőt, aki gondos az ingatlannal kapcsolatban. Talán azt is kiszámolják, hogy ha csökkentik a bérleti díjat, és ezáltal azonnal kiadják a lakást, azzal sokkal jobban járnak, mintha pl. kitartják az eredeti, mondjuk év eleji árukat, cserében viszont hónapokig nem tudják kiadni.

Az ingatlan.com aug.13-i adatai szerint Magyarországon jelenleg összesen 18.649 kiadó lakás van,  Budapesten pedig 13.232, vagyis a teljes kínálat 71%-a a fővárosban található.

lakasberles.jpg   Forrás: pixabay.com

11 tipp a bérlőknek

1. Elvárások és anyagi háttér tisztázása

Mindenek előtt jól gondold végig, milyen lakásra van szükséged, tisztázzad saját magaddal a szempontjaidat! Például melyek városrészben szeretnél élni? Kertvárosban vagy a belvárosban? Csendre vagy nyüzsgésre vágysz?

Az igényeiden túl alaposan számoljad át a költségvetésedet! Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród tart! Nézd meg, hogy a havi jövedelmedből mekkora lakbért tudsz biztonságosan vállalni.

2. Időt igényel

Szánjál időt a keresésre! Akármilyen evidenciának számít, sokan azt gondolják, egy kicsit keresgélnek az ingatlan.com-on, és már meg is oldódott a kérdés. Nem, ez csak a tündérmesében van így.  A keresés időigényes.

3. Kínálat több forrásból

A keresésre használj több forrást! Barátok és ismerősök is ismerhetnek valakit, aki éppen bérbe akar adni egy lakást. Továbbá van élet az ingatlan.com-on kívül is. Néhány példa: Facebook, rentingo.com, alberlet.hu.

4. Bérlés csak személyes megtekintés után

Soha ne vegyél bérbe ingatlant, amit nem láttál a való világban, és nem győződtél meg, hogy az adja bérbe, aki tényleg jogosult rá!

5. Megtekintéskor az alaposság aranyat ér

A megtekintéskor legyél körültekintő, és a lehető legalaposabban vedd szemügyre a lakást és a környezetét! Érdemes egy check-listával menni, nehogy kihagyjál valamit. Például, ha fontos a csend, ellenőrizd a liftet, figyeld meg, van-e kocsma, étterem vagy hasonló ott, ahova az ablakaid vagy az erkélyed nyílik!

Előre írjad össze a szempontjaidat, és minden megtekintett lakást eszerint, azaz egységes szempontrendszer alapján  értékeljél! Telefonon a lehető legtöbb, számodra fontos dolgot kérdezzed meg, és tényleg csak azt nézzed meg, ami megfelel az elvárásaidnak! Felesleges utazgatni a városban és pazarolni az idődet egy lakásra, aminek van olyan tulajdonsága, ami nálad kizáró ok.

6. Tulajdoni lap jelentősége

A tulajdoni lapot kérjed el a tulajdonostól vagy az ingatlanközvetítőtől! Ez bizonyítja, hogy jogszerűen adja-e ki magát bérbeadónak. Ezt sajnos szinte egyik tulajdonos sem teszi meg magától. Legrosszabb esetben a Földhivatal Online-on le tudod tölteni, majd ellenőrizni a tulajdoni lapot.Léfontosságú, hogy attól béreljed a lakást, aki tényleg jogosult rá.

Figyelem, ez lehet a haszonélvező, nemcsak a tulajdonos. Mindenféleképpen kerüljön be a szerződésbe a helyrajzi szám is a címen kívül, továbbá az, hogy a bérbeadó szavatol azért, hogy harmadik személynek nincs olyan joga a bérlet tárgyán, amely a bérlőt a használatban korlátozná vagy akadályozná.

7. Alkudj!

Ha ingatlant veszel, akkor is lehet alkudni. Miért ne tennéd ezt lakásbérlésnél? Az ingatlan.com-on lévő árak a bérbeadók vágyálmai, amelyek nem mindig teljesülnek. Különösen a mostani helyzetben van létjogosultsága az alkunak.

8. Legyen szerződés!

Még ha ismerőstől is bérelsz, feltétlenül legyen írásbeli szerződés! Ha nem vagy gyakorlott szerződéskötésben, feltétlenül mutasd meg  szerződést valakinek, aki ért a szerződésekhez, de még jobb, ha ügyvéd látja.

Legkésőbb a szerződés aláírásakor, de jobb még előbb, nézzed meg a bérbeadó személyigazolványát, és egyeztessed, hogy ugyanez van-e a szerződésben. Persze a sajátodat szintén mutassad be a bérbeadónak!

9. Szerződéses feltételek már megtekintéskor

Sokan azt hiszik, elég, ha tetszik a lakás és elfogadható a bérleti díj. De mi van, ha egy 150.000 Ft/hó bérleti díjú lakásnak 50.000 Ft a közös költsége? Van jó néhány ilyen Budapesten. Vélhetően mindjárt elmegy a bérlők nagy részének a kedve az ilyen lakástól.

Vagyis a bérleti díjjal messze nincs vége a megállapodásnak. Sok energiát és időt spórolhatsz meg magadnak, ha már előre tisztázod a szerződéses feltételeket. Legjobb már akkor végig menni ezeken, amikor a lakást nézed meg (és elégedett is vagy vele).

  • Határozott vagy határozatlan időre szól a szerződés?
  • Mekkora a kaució összeg?
  • A kaució visszafizetésének ideje és felhasználhatósága
  • Minden hónap hányadikáig esedékes a lakbér?
  • Hogyan történik a közműszámlák fizetése, hogyan kapja meg a bérbeadó az óraállásokat?
  • Fizetés módja: azaz készpénz vagy átutalás. Ragaszkodj az átutaláshoz! Miért is kéne az idődet arra pazarolni, hogy a 21. században készpénzezzél?
  • Felmondási idő, rendes és rendkívüli felmondás esetében is

10. Odafigyelés a birtokba-adáskor

Légy nagyon körültekintő, amikor birtokba veszed a lakást! Készüljenek fotók mindenről! Ha bútorozottan béreled, akkor legyen pontosan felsorolva valamennyi bútor. Mindenféleképpen várjad el a tiszta lakást, és persze te is ugyanígy, tisztán adjad vissza a lakást! Kérjed az apró javítások megcsinálását, továbbá egy tisztasági festést, mielőtt beköltözöl!

11. Közjegyző

Sok bérbeadó ragaszkodik ahhoz, hogy közjegyzői okiratba foglalják a bérleti szerződést. A nap végén azt hiszem, a közjegyzők járnak ezzel jól, mert meglehetősen drága szolgáltatás. Jó lenne tudni, hány esetben éltek vele a bérbeadók, mióta bevezették. Ilyen esetben az is a közjegyző kötelessége lenne, hogy nézze át a szerződést, hogy vajon jogszerű-e. Tudok olyanról, hogy pont nem sikerült a közjegyzőnek a bérlőnek nézve jogszerűtlen pontot észrevennie és kivetetnie a szerződésből.

Ha tiszta a lelkiismerete a bérlőnek, akkor nem lehet gondja ennek az aláírásával. Csakhogy a díját fizesse a bérbeadó, hiszen ez kizárólag az ő érdekét szolgálja! Szerencsére vannak bérbeadók, akik így gondolják, de vannak, akik teljes mértékben a bérlővel akarják ezt kifizettetni. Ne hagyjad!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr4616138740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása