IngatlanAngyal

Szabadulj meg a kacatoktól, és érezd magad jobban!

A selejtezés, lomtalanítás és rendrakás örömei

2020. szeptember 23. - M Éva

Tele vagyunk kacatokkal. Toljuk őket a lakásunkban jobbról balra, aztán balról jobbra. Hallgatva a nagy svéd bútoráruház hívogató szavára, újabb és újabb fantasztikus tárolási eszközöket veszünk, remélve, hogy az megoldja a problémánkat. Nem fogja. Padlások, pincék tele a kacatokkal. Sőt, ennél még elrettentőbb, rengeteg lakás, nyaraló is tele van felesleges bútorokkal, holmikkal, és otthon helyett bútorraktárként, lomtelepként funkcionálnak. Lehetne ezt másképp is csinálni. Hogyan? Ez a cikk erről szól.

szabadulj_meg_a_kacatoktol_1.png

Hogyan kezdődött nálam?


Családi tragédia miatt el kellett adnom magunknak tervezett szép, különleges, fagerendás  házunkat. Kisfiammal akkor már nem ott éltünk. Miközben a home staging elveknek megfelelően készítettem fel ingatlanunkat eladásra, majd el is adtam, egy 250 négyzetméteres  teljesen berendezett ház bútorait, tárgyait, az ott tartott holmikat kellett felszámolni. Valamit kellett kezdeni velük!

Hogy mit is csináljak, magamnak találtam ki, és elindultam azon az úton, amit egyszerűsítésnek vagy minimalizmusnak szoktam hívni. Birtoklás helyett elengedés. Szembe menve korunk fogyasztói társadalmának nyomásával és elvárásaival.

Selejtezéssel kellett kezdenem. Saját módszertanom segítségével már több ingatlan eladásomnál alkalmaztam ezt a módszert, és ez a hozzáállás része már a mindennapjaimnak,mert ez egy értékrendről szól. Arról, hogy próbáljunk meg fenntartható módon élni. A nagy szavakat le lehet hozni a mindennapok szintjére.

Mi ennek a lényege?

  • A számomra feleslegessé vált tárgyakat, bútorokat, holmikat nem tárolom, nem rakom a pincébe, padlásra, hanem megpróbálok újrafelhasználható módon megválni tőlük, úgy, hogy az ne szennyezze a környezetet: eladományozom, elajándékozom vagy eladom
  • Csak azt dobom ki, ami nem esik egyik fenti kategóriába se. De ezt a hulladékot, szemetet is a szelektív szemétgyűjtés elvei szerint.
  • Csak olyat adományozok, amit gusztusos, tiszta, esztétikus, használható.
  • Fontos az adományozás kultúrája.
  • Csak akkor veszek egy darab ruhát, ha minimum kettőt elajándékoztam.
  • Időről-időre górcső alá veszem a környezetem tárgyait, és ha azt látom, hogy több éve nem vettem kézbe, akkor megválok tőle.
  • Ez tudatosságot igényel, meghatározza vásárlási döntéseimet.
  • Folyamat, nincs vége és egyúttal tanulás.

Jó sok dolgot (ingóságot és ingatlant)  felszámoltam, elengedtem az elmúlt öt évben, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy mennyi tárgy nélkül megyek tovább az életben. Egyszerűbben, könnyebben.

Erre ráerősített, hogy időközben két évet Dániában éltem, és ott megtapasztalhattam, hogy cseppet sem hiányoztak itthon hátrahagyott javaim. Ez az időszak bebizonyította, ha lettek volna kétségeim, hogy lényeges kevesebb tárggyal a környezetünkben is boldogok tudunk lenni, sőt könnyebbé válik minden.

A mindennapokban is meg lehet világosodni, és neki lehet állni a selejtezésnek, a kacatoktól való megszabadulásnak, de a többség akkor szembesül ezzel, amikor költöznie kell, amikor ingatlanát adja el. Honlapomon több praktikus tanácsot olvashatsz arról, hogyan selejtezzél ingatlan eladáskor vagy ami még nehezebb érzelmileg, örökölt ingatlan eladásakor

2020-ban elkezdtem önkéntes munkát végezni az Adománytaxinál. Az Adománytaxi nagyszerű lehetőség a budapestiek számára, hogy fenntartható módon tudjanak megválni a számukra már felesleges, de mások számára értékes tárgyaiktól. Házhoz megyünk hónapról hónapra és begyűjtjük az adományokat, melyek aztán a rászorultakhoz jutnak.

ingatlan-eladasi-tanacsadas-2.jpg

Forrás: Saját tulajdonú fotó
Fotós: Jurassza Zsófia

Mozgalmak a világban:
The Minimalists, Marie Kondo és a svéd haláltakarítás


Miután 2015-ben elkezdtem eszerint élni, és haladtam ezen az úton, egyre többet és többet elengedve az életemből, érdekes módon "szembejöttek" velem olyan, nevezzük mozgalmaknak, amelyek hasonló dolgokat vallanak, amiket magamnak összeraktam. Megerősítettek, és árnyalták, gazdagították azt a módszert, amit kitaláltam magamnak. 

The Minimalists: Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus, amerikaiak

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus már több mint 20 millió embernek segítettek, hogy jelentőségteljes életet éljenek, kevesebb holmival körülvéve. Hírleveleikkel,heti podcastjukkal mutatnak utat olvasóiknak.

Joshua akkor világosodott meg, amikor az elhunyt édesanyja után maradt tárgyak között próbált átevickélni egy olyan életbe, ahol az anyja emlékét úgy tudja megőrizni, hogy a dolgaitól megválik.

the-minimalists.jpeg             Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus
            Forrás: theminimalists.com

Marie Kondo vagy ahogy márka lett belőle KonMari, a japán vonal

A rendrakás nagyasszonya. Aki a selejtezés és rendrakás témájában még kezdő, érdemes KonMari  Rend a lelke mindennek című könyvét elolvasnia. Marie Kondó fontos állítása, hogy nem a tárolást kell mesterfokra emelni. Mindazonáltal a fenntarthatóságot hiányolom koncepciójából.

konmari_marie-kondo_portrait_1.jpg

Marie Kondo
Forrás: konmari.com

Margareta Magnusson, a svéd haláltakarítás

Margareta Magnusson könyve nagy botrányt kavar. Bevallom, nem értem, miért. Őszinte, egyenes és praktikus, amit ez az idős svéd hölgy mond. Ráadásul sok helyen a könyvben meg is nevetteti olvasóit. Képmutatás helyett pragmatikusan áll a kérdéshez.

Könyvének angol címe The Gentle Art of Swedish Death Cleaning  vagyis magyarul A svéd haláltakarítás kíméletes művészete. A magyar cím óvatoskodóan fogalmazódott meg: Végső rendrakás svéd módra. "A végső rendrakás annyira fontos, hogy szeretnék mindent elmondani róla. Remélem, szolgálhatok néhány tanáccsal, hiszen ezzel a feladattal előbb-utóbb valamennyiünknek szembe kell néznünk. Ha szeretnénk megkímélni szeretteink drága idejét a halálunk után, akkor ezt meg kell tennünk." - vall a szerző művéről. 

Van egy kedves, közel 90 éves barátnőm. Nála látom jó néhány éve már ezt a haláltakarítást, miközben sose olvasott Margareta Magnussonról. Magának találta ki, legalább 10 éve.

margareta_magnusson.jpg

Margareta Magnusson
Forrás: thelocal.se

A fenti három irányzat és álláspont csupán példák. Rengeteg egyéb lomtalanításra, rendcsinálásra ösztönző programot, tanácsadást és weboldalt, blogot lehet találni. Ezek jó inspirációt jelentenek. Aztán mindenki válassza ki a számára szimpatikusat, majd alakítsa ki a saját nézőpontját és stílusát!

Miért őrizget az ember kacatokat?


Ennek sok oka van. Nézzük a legfontosabbakat! A feng shui képviselői szerint a lomok, kacatok csupán a gondok fizikai oldalát jelentik. Mélyről ered a felesleges dolgok felhalmozására való hajlam.

1.) Jó lesz még valamire
Az ember a kacatokat általában a szükségesség ábrándja miatt gyűjtögeti.

2.) Az azonosság
Amiért az emberek zöme kötődik a holmijaihoz. Az a hit, hogy az azonosságuk összefügg a tárgyaikkal.

3.) A társadalmi helyzet
Sokan a gyarapodás látszatát akarják fenntartani, pedig az önbecsülés szintjének emelésére sohasem lesz alkalmas semmilyen drága kacat.

4.) A biztonság
A birtoklás biztonságérzetet ad. A hirdetések szándékosan építenek erre az emberi alapbeállítottságra. Ha nem birtokolsz valami, kevesebbnek fogod érezni magadat - nyomnak ezek az üzenetek.
Minden arról szólj: vásárolj, vásárolj, vásárolj.

5.) A ragaszkodás
A tárgyak iránti ragaszkodás és a birtoklási vágy közvetlenül az egóból ered. Felismerés kérdése, hogy boldogságunk nem függhet a dolgok birtoklásától.

6.) Örökletes lomdédelgető-kór
Mert vannak, akik ezt öröklik...

7.) Zsugoriság
Vannak, akik pazarlásnak élik meg, hogy megszabaduljanak bármitől, amit nem használtak ki teljesen.

8.) Kényszeres rendetlenség
Itt már valószínűleg csak szakember segíthet.

Az alábbi fotón az látható, amikor 2016-ban sikerült rávennem budai társasházunkban lakótársainkat, hogy az éves lomtalanítás alkalmával a közös tárolót, ami csurig volt lomokkal, kiürítsük. Ez a fotó a lomok mindössze egy részét mutatja. Kiderült, hogy az ott tárolt holmik nagy része nem tartozott egyik jelenlegi lakóhoz sem. Ugyanis amikor valaki elköltözött a házból története 40 éve alatt, a távozók nagy része elegánsan elfelejtkezett lomjairól.

lomtalanitas.jpg

Miért szabaduljunk meg a kacatoktól?


Ha nagyon tömören akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, sok kutatás által alátámasztva, hogy a sok lom emeli stressz-szintünket  és csökkenti hatékonyságunkat. A feng shui koncepciójában a hulladék, a lom, a fölösleges, idegen anyag rabul ejti az energiát.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány indok, miért szabaduljunk meg kacatainktól.

1.) A szemét jelenléte fárasztó és lehangoló
A felesleges holmik halmozói azt állítják, nincs energiájuk a takarításra. Állandóan fáradtak. A kacataik, lomjaik körül megrekedt energia valóban fáradtságot és levertséget okoz.

2.) A múltban tart
Ha minden hely betelt a felesleges holmikkal, akkor nincs mód bármi újat befogadni. Ekkor a gondolataink szintén megrekednek a múltban, belesüppednek a régi gondokba. Engedjük, hát távozni a múltat!

3.) Zavart okoz
Amíg rendetlenségben és kacatok tömege között lakunk, lehetetlen világosan átlátni életünk célját. Miután eltakarítjuk ezeket az utunkból, tisztábban gondolkodunk és könnyebben  határozzuk el magunkat bármi újra.

4.) Röstellkedésre késztet
Eljön az a pillanat, amikor valakinek a lakása olyan koszos és rendetlen, hogy röstell embereket meghívni, vagy pánikba esik, ha valaki bejelentés nélkül érkezik. A lomok között csak egyedül lehet meglenni.

5.) A lomok megrekesztik az életet

6.) A rendetlenség lehangoló

7.) A lomgyűjtés tompítja az életöröm képességét
A lom ugyanúgy lehangolja az otthon alaphangulatát és légkörét, miként az élet életvezetésének képességét.

8.) A lomok sokba kerülnek
Vajon mennyibe kerül a lomok tárolása? Ki lehet számolni. Becsüld meg, hogy otthonodban, minden egyes helyiségben a térnek hány százalékát teszik ki a ritkán vagy soha nem használt tárgyak. Őszintén vegyed bele mindazokat a tárgyakat, amiket nem szeretsz vagy nem használtad az utóbbi években! Ezzel a számolással ki tudod használni, hogy havonta, évente mennyi pénzt dobsz ki a kacatok tárolására, még akkor is,ha ezt nem érzed, mert nem fizetsz ki tényleges számlát, viszont láthatatlanul mégis csak van "tárolási költséged".

Például egy nem lakott, hanem lomokkal tele lévő lakást, ha ki lehetne adni pl. havonta 150.000 Ft-ért, akkor 10 év alatt számold ki, mekkora veszteséget okoztál magadnak. Megéri?
 

Na, de akkor mit tegyünk?


Hát szabadulj meg a kacatoktól! Kezdd el még ma!

Bízom benne, hogy mire idáig jutsz az olvasásban, látni fogod, miért jó nekiállni a selejtezésnek, a rendrakásnak, elengedve sok-sok tárgyat magad körül.

Rengeteg hasznos tipp, tanács elérhető, ha kiindulási pontot keresel, akár a fenti három kiemelt honlapon, akár ingatlan eladás kapcsán az én honlapomon is. Az angolul tudóknak ajánlom még Karen Kingston honlapját, aki ennek a témának a specialistája, feng shui szakértő.

A környezetemben láttam, hogyan kaptak kedvet barátaim tőlem a selejtezéshez, a kacatoktól való megszabaduláshoz. Megkönnyebbülés lesz a jutalmad.

Láthatatlanul vagy láthatóan költséggel és anyagi veszteséggel jár a kacatok tárolása, nem beszélve életünkre és egészségünkre történő negatív kihatására. Nem érdemes időt, energiát és pénzt szánni a sosem használt holmik, kacatok tárolására, amelyekkel később csak gondod lesz.

Szabadulj meg a kacatoktól, és meglátod, jobban fogod érezni magad!

Ha a rendcsináláson túl ingatlan eladásban is érdekelt vagy, akkor itt kaphatsz rendszeresen tippeket, tanácsokat, hasznos tartalmakat az ingatlan eladással kapcsolatban.

Forrás: A fenti blogbejegyzés Miért szabaduljunk meg..? és Miért őrizget...? részeinek megírásához felhasználtam Karen Kingston Rend a lelke mindennek című könyvét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr3716208812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása